úterý 13. ledna 2009

a dny plynou...
ani nevím jak popsat své současné myšlenkové rozpoložení.
Myšlenky se potácí kdesi v nedávnu, poletují si mezi zapáchající Shanghají, překrásným čínským městečkem Suzhou, bujarým Bangkokem.. odpluly na prázdninový ostrov Ko-Samui.
Nevím ani jak, ale ze dne na den jsem se ocitla v jiném světě.
Nemluvím teď o současnosti. Ale o zážitcích z míst, o kterých se mi nikdy ani nesnilo.

Čína - je to země neuvěřitelných protikladů. Převratné skleněné mrakodrapy obklopují rozpadající se chýše z novin a dřevěných zbytků, městem se valí prapodivný zápach směsy motorových olejů, lidských výkalů, zvířecích mršin a parfému Chanel No.5 spolu s vůní tradičních čínských zahrad.
Je to země, o kterou jsem při svém putování prstem po mapě nikdy ani moc nestála. Dnes už vím, že nechci nic jiného, než se tam vrátit a žasnout nad místy mnoha turistům nepoznaným, leckdy zakázaným.


Thajsko - výlet do Thajska bych rozdělila na dvě části. Tou první je Bangkok.
Po návštěvě Londýna (do kterého jsem se navěky zamilovala) jsme měla pocit, že neexistuje kosmopolitnějšího velkoměsta. Chyba. Vím toho o světě jen velmi málo a následující cesta toho byla důkazem.
Představte si obrovskou hippie party 21. století - to je Bangkok. Nabízí vše ve všech cenových kategoriích. Nákupy v Bangkoku jsou něco neuvěřitelného - na tržištích při šikovném smlouvání se dostáváte k desetikorunám . Smlouvat neumím a proto mě letní šaty stály dvě stovky, sandálky stovku a jídlo na celý den celých 50 korun....
Stejné je to i se zábavou- půllitrové velmi alkoholické nápoje jsou kolem 80 Kč.
V Bangkoku máte zároveň možnost se pokochat skutečně historickými (pochopte - v zemi žijící turistickjým ruchem je téměř rarita potkat skutečnou památku) památkami. Vstupy jsou oproti místním cenám natáhlejší, na české poměry však naprosto normální.


Ostrovy - více než kde jinde se zde objevují (často obstarožní, obtloustlí, zapáchající) němečtí sexuální turisté. Za pár babek si pořídí mladistvou Thajku, která pere, vaří.. souloˇží - přesně podle jejich prasečích libostí.
Ceny jsou tu vesměs vyšší než v batůžkářském Bangkoku, dobrodruh se ale vyspí s klidem v některém z častých přístřešků.
Ubytoání lze sehnat kolem 200 Kč/chatka/noc. Půjčili jsme si skůtr a objeli několikrát ostrov, pokochali se místníma atrakcema, projeli se na slonech, užili si hadů, šnorchlování a spousty dalšího, leč - pro aktivní turisty to po pár dnech začne být nuda.
Pláže na menších ostrovech jsou čisté, plné bílého písku, voda průzračná, vidět je do několika metrů. Na své si přijdou především milovníci ryb a to jak na talíři, tak při šnorchlování, či potápění...

Žádné komentáře:

...

*****

Adele

http://www.youtube.com/watch?v=W8hWNyb0bNM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Vl7spqkXgpY&feature=related

poslední dobou...

Maria Mena

jsou,byli a vždycky budou nejlepší :-)

all my life

radši nevzpomínat...